بهگزارش میراثآریا بهنقلاز روابط ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، محمد عرب روز شنبه 21 آبانماه 1401 گفت: «عملیات پیشبینی شده در این مرحله شامل محوطهسازی فاصله بین مخزن و سردر با اجرای آجرفرش، سنگفرش با سنگ لاشه بومی منطقه و پیشبینی فضای سبز و تأمین نیکمت برای نشستن باهدف ایجاد بوستان در اطراف بنای تاریخی است.»
رئیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان سرایان ضمن تشکر از پیگیریهای شورای اسلامی و نیازعلی پاسبان میرآب آبانبارها که زحمت زیادی برای احیاء این بناها در شهر آیسک میکشد، افزود: «شهرداری آیسک در تأمین قسمتی از مصالح موردنیاز در این پروژه مشارکت میکند.»
عرب ادامه داد: «بنای تاریخی آبانبار کمال واقع در شهر آیسک، شامل سردر ورودی، پلکان، پاشير، مخزن، گنبد مخزن و استخر است که البته استخر در مسیر کوچه کنار بنا مدفون شده است. ورودی بنا سردری است با طاق جناغی که با استفاده از تویزه فضای آن پوشیده شده، پس از سردر، پلکان بنا قرار دارد که مستقیماً به پاشير منتهی میشود. پوشش پلکان با قوس جناغی به شیوه آهنگ است. بنا دارای پاشیر بهصورت چهارضلعی منظم که بهوسیله پوشش چهار ترک مسقف شده و بعد از فضای پاشیر، مخزن آبانبار قرار دارد که بهصورت استوانهای با پوشش آجری گنبدی به شیوه عرقچین است.»
او افزود: «در کنار مخزن استخری قرار داشته که آب قبل از ورود به مخزن مدتی در این استخر میمانده تا املاح آن تهنشین شود. این بنا فاقد سنگلوح یا هرگونه نوشته دیگری که بیانکننده تاریخ ساخت آن باشد است، اما سبک معماری بنا و شباهت کامل آن با آبانبار محمدباقران که در سال 1088 در زمان سلطنت شاه سلیمان صفوی بنا شده، به دوره صفوی تعلق دارد و با شماره 17053 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.»
انتهای پیام/