گلباران قنات شاهیک قاین در روز جهانی قنات

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قاینات گفت: به مناسبت نهم اردیبهشت روز جهانی قنات، با همکاری ادارات میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و امور منابع آب مراسم گرامیداشت در محل مظهر قنات روستای شاهیک برگزار شد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل‌از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی، حمید عباس‌‌‌زاده بیان کرد: این مراسم که با حضور فرماندار و روسای دستگاه‌های اجرایی مرتبط با آب، کشاورزی و فرهنگ، محققین و مؤلفین، اصحاب رسانه، فعالان حوزه قنات در شهرستان و همچنین جمعی از اهالی روستای شاهیک برگزار شد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قاینات گفت: قنات شاهیک قاین ازجمله قنات‌های باارزش و تاریخی خراسان جنوبی است و به دلیل ویژگی‌های تاریخی و فرهنگی در سال 1396 به شماره ۹۶۵ در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید. این قنات به قدمت بیش از هزار سال در ۵ کیلومتری شهر قاین، دارای ۱۴۲۲ متر طول و ۳۵ حلقه چاه است.

عباس‌‌‌زاده در بیان اقداماتی که طی سال‌های گذشته انجام شده گفت: دو اقدام شامل تعیین حریم و نقشه‌برداری حوزه آبریز و اراضی پایین‌دست به سرانجام رسیده و در کنار آن، اضافه شدن قنات شاهیک به جمع قنوات ثبت جهانی شده کشور در حال پیگیری است که با عنایت به نظر مثبتی که در استان وجود دارد، امیدواریم تلاش‌ها به نتیجه برسد.

همچنین در این مراسم مدیر امور منابع شهرستان نیز در سخنانی گفت: قنات ازجمله شاهکارهای مهندسی نیاکان سخت‌کوش و طبیعت‌دوست ما در کهن‌بوم ایران است که سازگاری با اقلیم و هماهنگی با دوره‌های ترسالی و خشکسالی با کمترین آسیب به سفره‌های آب زیرزمینی، از ویژگی‌های بارز آن است. قنات از هزاران سال پیش ضمن این‌که به آبیاری مزارع و باغات و زنده ماندن در شرایط اقلیمی سخت ایران کمک می‌کرده‌اند، به دلیل ماهیت و کارکرد وجودی، به‌صورت طبیعی از برداشت بیش از ظرفیت از آب جلوگیری می‌کرده‌اند.

او در ادامه گفت: از مجموع بیش از 12هزار منبع آبی جاری در سطح استان شامل چشمه، قنات و چاه و ... نزدیک به 7هزار مورد از قنات‌هاست که با توجه به کارکرد طبیعت‌گرایانه قنات، آرزو می‌کنیم تعداد قنوات مورداستفاده در کشاورزی بیشتر شود.

در ادامه برنامه نجیب‌اله رجبی مطالب مبسوطی راجع به قنات‌ها و اهمیت حیاتی آن برای ادامه زندگی در کویر و هم‌چنین تاریخچه و خصوصیات خاص قنات شاهیک بیان کرد.

او در پایان هشدار داد که با ادامه رویه حاضر و بهره‌برداری بیش‌ از اندازه از منابع آبی و هم‌چنین احداث چاه در حوزه بالادست قنات، مرگ قنات قابل پیش‌بینی بوده و خواستار توجه بیشتر به این موضوع شد و در پایان بخشی از دعای صحیفه سجادیه را در تکریم آب برای حاضرین قرائت کرد.

حسن مختاری، شاعر دلسوخته و دغدغه‌مند که آخرین سخنران برنامه بود، با یادآوری خاطراتی از دوران کودکی در جوار قنات شاهیک، اشعاری از سروده‌هایش را در وصف آن خواند.

تجلیل از چهار تن از فعالان و پیشکسوتان حوزه قنات شهرستان، دیگر برنامه مراسم بود. در پایان حاضران با حضور در مظهر قنات، به ساحت مقدس و زندگی بخش آب، با اهدای گلبرگ و گلاب ادای احترام کردند.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 1402021213302

برچسب‌ها