بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، این نشست با سخنرانی سید مسعود سید بنکدار عضو هیئت علمی گروه تاریخ و ایرانشناسی دانشگاه اصفهان و مدیر موزه و مرکز اسناد آن دانشگاه برگزار و این دو اثر ارزشمند به لحاظ مستندات تاریخی بررسی شد.
بنکدار در این نشست اظهار کرد: در گذشته سوابق روشنی از این آثار در کاخ صاحبقرانیه در دست نبود و این اسناد کمک کردند تا بتوانیم در خصوص پیشینه تاریخی آثار صحبت و ملحقات اثر را در مجموعه بازشناسی کرده و متوجه شویم که این قطعات چه الحاقاتی داشتهاند تا درخصوص مباحث اموالی مفید واقع شوند.
او ادامه داد: این دو دست تخت فیل متعلق به دوران قاجار هستند. اسناد نشان می دهند که یکی از این آثار با عنوان «تخت فیل بزرگ شیر و شکر» (بخشی از تخت طلا و بخشی نقره است) توسط اسماعیلیهها به ناصرالدینشاه اهدا شده و از آن در مراسم تعزیه استفاده میشده است.
او افزود: این دو تخت تا سال 1317 در کاخ گلستان موجود بودند و پس از آن برای تهیه زر و سیم پشتوانه بانک ملی به خزانه بانک ارسال میشوند، اما از آنجایی که از لحاظ هنری ارزش بالایی برای آن درنظر گرفته میشود در سال 1320 به موزه ایرانباستان منتقل میشوند. پس از آن در خصوص رسیدن این آثار به کاخ صاحبقرانیه هنوز اطلاعاتی مشاهده نشده است.
او خاطرنشان کرد: تخت فیل جایگاهی است که برگرده فیل نصب میشده و برای حمل و نقل و بردن اثاثیه از آن استفاده میکردند و در دوره قاجار رسم بوده که در مراسم عروسی و تعزیه در تکیه دولت کاربرد داشته است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/