علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی در یادداشتی نوشت: توسعه اگرچه مقولهای جدید نیست اما مؤلفهها و متغیرهای بسیار آن در هر جامعه متفاوت است و در کشورهای در حال توسعه به گونهای متفاوتتر و به نوعی دستخوش تغییرات بیشتر؛ که نبود برنامههای مدون و عدم ترسیم افق چشمانداز در برنامهها و نبود سند راهبردی دستیابی به اهداف، برنامه را دچار مشکلات و معضلات عدیدهای میکند.
این مهم یعنی توسعه مبتنی بر مبانی فرهنگی به ویژه در کشورهای دارای تمدن کهن، اندکی متفاوتتر و صدالبته حساستر است؛ چرا در تعامل با سایر دستگاهها، میراث فرهنگی، آثار ملموس و ناملموس تمدنی و فرهنگی، بایستی نقش تاثیرگذار توأم با قوام و دوام خود را در محورهای مختلف فرهنگی وتوسعهای ایفا کنند.
توسعه در کشوری همچون ایران با این پیشینه ارزشمند فرهنگی، تمدنی، اجتماعی و تاریخی بدون در نظر گرفتن این آثار، احیا، حفاظت و پاسداری از آنها تحققپذیر نخواهد بود و این مهم، بدون تعامل با دستاندرکاران عرصه فرهنگ، ذیمدخلان و صاحبان اندیشه و فعالان عرصههای قانونگذاری و نظارتی، میسر و میسور نخواهد بود.
میراث فرهنگی پس از سالها اینک به نوعی در حال پوستاندازی و گفتمانی نوین برای بیان نظام مسائل خود و ارائه راه حل برای توسعه و برونرفت از مشکلات حوزههای گوناگون خود مبتنی بر مردمداری آگاهانه و عالمانه است.
بیشک آنچه که در طول نشست سه روزه معاونان میراث فرهنگی با حضور بسیاری از بازیگران اصلی و مؤثر در تحقق و شکلگیری و انسجامبخشی اقدامات این حوزه رخ داد، گام مؤثری برای دستیابی به اهداف سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ بود.
اگرچه فرصت کوتاه است و این مهم باید حداقل دریک دهه پیش اتفاق میافتاد اما حرکت جهادی مؤثر و جهش منطقی و منطبق بر اصول توسعه پایدار میتواند در گشودن مسیر گفتمان بین دستگاهی و بین نهادی برای پایهریزی یک ارتباط موثر، ماندگار و پیشرو تاثیرگذار باشد.
بی تردید ابتکار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ویژه جناب آقای دکتر دارابی قائممقام محترم وزیر در این رویداد ارزشمند بهمثابه ریلگذاری یک هماندیشی نوین برای ارتقای جایگاه میراث فرهنگی در نظام تصمیمگیری و برنامهریزی کشور خواهد بود.
انتهای پیام/
نظر شما