توانمندسازی جوامع محلی شهرستان راز و جرگلان خراسان شمالی باتکیه‌بر ظرفیت صنایع‌دستی

یکی از بخش‌های مهم کارآفرینی که استان خراسان شمالی برای توسعه آن ظرفیت بالقوه‌ای دارد صنایع‌دستی است. بخش صنایع‌دستی می‌تواند تأثیر عمده‌ای بر اقتصاد استان از طریق کسب درآمد، ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی پایدار داشته باشد؛ لذا ضروری است که به این بخش به‌عنوان یکی از بخش‌های مهم اقتصادی و فرهنگی توجه ویژه‌ای داشت.

مصطفی مهدویان، کارشناس تشکل‌های غیردولتی در یادداشتی نوشت: صنایع‌دستی مزیتی ارزشمند و کارآمد در مبارزه با معضلات اجتماعی و دستیابی به توسعه اقتصادی است. به‌ویژه در شرایطی که بیش از گذشته بالابردن سطح اشتغال، ازدیاد درآمد سرانه، ارتقای سطح تولید ملی و توسعه صادرات از نیازهای ملموس کشور است.

بنابراین، هرگونه تمهیداتی در زمینه‌های آموزش شیوه‌های کارآفرینی برای توسعه محصولات صنایع‌دستی می‌تواند برای استان، نویددهنده کاهش مشکل بیکاری، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها، ایجاد و افزایش درآمد و بهبود وضعیت زندگی مردم باشد.

بسیاری از کشورها با آگاهی از اهمیت صنایع‌دستی، بسیاری از برنامه‌های اقتصادی خود را بر پایه این صنعت پایه‌گذاری می‌کنند. بررسی استعدادها و ظرفیت‌های ایجاد اشتغال در اقتصاد مناطق، یکی از مبرم‌ترین وظایف دولت در شرایط کنونی است. این مسئله به‌ویژه در نواحی محروم درعین‌حال بهره‌مند از توان بالقوه اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی از اولویت بیشتری برخوردار است.

صنایع‌دستی در مناطق روستایی یکی از عوامل مکمل اقتصاد کشاورزی است. به دلیل دارابودن ظرفیت ایجاد فرصت‌های شغلی و کسب درآمد، ضمن پر کردن اوقات فراغت و بیکاری روستاییان مانع از مهاجرت‌های گسترده فصلی یا دائمی آن‌ها به‌عنوان یکی از آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

صنایع‌دستی، اثرات قابل‌ملاحظه‌ای در برطرف کردن و یا تخفیف و تعدیل مسائل اجتماعی و توسعه اقتصادی دارد که مهم‌ترین تأثیرات آن از نظر اقتصادی و اجتماعی می‌توان به ایجاد اشتغال مولد و درآمد برای گروه‌های از افراد در شهرها که دارای ذوق و هنر بوده، ایجاد اشتغال جنبی و درآمد مکمل برای روستائیان و خانواده‌شان در فاصله زمانی بین کاشت و داشت محصول و نیز در اوقات فراغت از فعالیت‌های کشاورزی، جلوگیری از مهاجرت‌های بی‌رویه به شهرها و کاهش میزان وابستگی به خارج و تأمین استقلال اقتصادی و... اشاره کرد.

باتوجه‌به اینکه شهرستان راز و جرگلان در استان خراسان شمالی به دلیل وجود قومیت‌های مختلف دارای غنای فرهنگی و صنایع‌دستی متنوع است و باتوجه‌به اهمیت اقتصاد صنایع‌دستی و تأثیر آموزش در توانمندسازی جوامع محلی و در راستای تحقق شعار سال، دوره‌های توانمندسازی و آموزش صنایع‌دستی در شهرستان راز و جرگلان شامل آموزش‌های تخصصی ابریشم‌بافی، رودوزی‌های سنتی و آموزش‌های عمومی چرم، گلیم، سفال، نمد و... به‌عنوان یک برنامه راهبردی باهدف حفظ، احیاء، ترویج و توسعه کمی و بهبود کیفی صنایع‌دستی این منطقه، پایدار نمودن اشتغال موجود این بخش و فراهم‌آوردن امکان رشد اقتصادی جوامع محلی، ایجاد زمینه های مناسب برای افزایش مشارکت زنان در توسعه صنایع‌دستی، برنامه‌ریزی در راستای ایجاد بازارچه‌های صنایع‌دستی توسط مردم در روستاها و شهرها و... برگزار شد و تلاش می‌شود با رونق تولیدات صنایع‌دستی به‌عنوان یکی از بخش‌های مولد، زمینه بهبود وضعیت اقتصادی مردم این منطقه فراهم و تأثیر مهمی در جذب گردشگران و در نتیجه ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی منطقه داشته و کمک شایانی به توسعه پایدار این منطقه مرزی کند.

انتهای پیام/

کد خبر 1403051400665
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha