سهم چشمگیر زندانیان در تولید صنایع‌دستی/ صدایی که شما را به مشهدالرضا(ع) می‌برد

این روزها هنرمندان صنایع‌دستی عامل رونق بخشی به نمایشگاه بین‌المللی شدند و به همین دلیل علاقه‌مندان بسیاری برای دیدن آثار هنری این هنرمندان به محل دائمی نمایشگاه‌های تهران آمده‌اند. 

میراث‌آریا: جمعه ۲۵ آبان ماه، در سومین روز از نمایشگاه ملی صنایع‌دستی غرفه‌هایی که برای خود داستان و قصه‌ای خاص داشتند را برایتان روایت می‌کنیم.

حضور زندانیان به این صورت است که کارآفرین در زندان‌ها سرمایه‌گذاری می‌کند و افراد علاقه‌مند به هنر که در زندان‌ها هستند را برای کمک در تولید محصولات صنایع‌دستی به کار می‌گیرد. 

مس و رونق آن پیش از میلاد مسیح

اگر بخواهیم به تاریخچه مس در دنیای هنر و به ویژه ظروف و صنایع‌دستی بپردازیم، این هنر از چند قرن پیش از میلاد مسیح وجود داشته است. اما برخی هم بر این باورند که تاریخچه صنایع‌دستی مسی در ایران با روی کار آمدن حکومت سلجوقیان آغاز شده است. 
هنر مسگری و تولید صنایع‌دستی مسی در شهرهایی مانند اصفهان، زنجان و کرمان بیش از سایر شهرها رونق دارد.

«محمدی یزدانی» با نام برند یزدانی یکی از غرفه‌دارانی است که از اصفهان به نمایشگاه ملی صنایع‌دستی آمده است. 

او درباره هنر خود به میراث‌آریا، می‌گوید: زیرساخت این کارها با ابزار فرز است که شبیه دستگاه‌های دندان‌پزشکی است.  

او ادامه داد: از مرحله طراحی تا اجرا ساخته دست زندانی‌هایی است که در زندان به سر می‌برند. طراحی‌های این آثار به عهده خانم‌ها و مابقی کارها را آقایان انجام می‌دهند. 

یزدانی افزود: ما مجموعا ۱۰۸ محصول داریم که پرفروش‌ترین آنها میوه‌خوری است. 

سهم زندانیان در رونق صنایع‌دستی 

بنیاد تعاون زندانیان به عنوان یک سازمان فعال در زمینه حرفه‌آموزی و اشتغال زندانیان با ایجاد فضای آموزشی و پرورشی، باعث شده صنایع‌دستی تولیدی زندانیان رونق بگیرد. 

طی سال‌های گذشته بنیاد تعاون زندانیان با استفاده از ایجاد کارگاه‌های صنعتی، رشد چشم‌گیری در جلوگیری از وقوع تکرار جرم و افزایش سرانه حقوق و دستمزد زندانیان و کمک قابل توجهی به امرار معاش خانواده آنها کرده است.

بنیاد تعاون زندانیان با شرکت در نمایشگاه ملی صنایع‌دستی، در نشان دادن هنر زندانیان در ساخت صنایع‌دستی ارزشمند گام بلندی در تولید ملی و عرضه محصولات با کیفیت برداشته است. در سالن‌های ۸ و ۹ غرفه شماره ۲ می‌توانید از این صنایع‌دستی زیبا بازدید کنید.

هنر ملیله و تسهیلاتی برای زندانیان

هنر ملیله یکی از هنرهای دستی استان اصفهان است که روی نقره جات انجام می‌شود. ملیله‌کاری یا ملیله‌سازی شاخه‌ای از هنر فلزکاری است که در آن با مفتول‌های نازک نقره ظروفی تزیینی می‌سازند. 

«محمدجواد جزینی» کارمند بنیاد تعاون زندان اصفهان درباره مشارکت و حضور زندانیان به عنوان هنرمندان صنایع‌دستی به میراث‌آریا گفت: حضور زندانیان به عنوان هنرمندان صنایع‌دستی اولین‌بار توسط استان اصفهان شکل گرفت و ۵ سالی می‌شود که این افراد با ما فعالیت می‌کنند. به این صورت که کارآفرین در زندان‌ها سرمایه‌گذاری می‌کند و افراد علاقه‌مند به هنر که در زندان‌ها هستند را برای کمک در تولید محصولات صنایع‌دستی به کار می‌گیرد. 

او درباره قیمت گذاری‌ها و اینکه آیا تسهیلاتی به این افراد اختصاص داده می‌شود؟ گفت: قیمت محصولات ما به نسبت سایر دوستان کمتر است اما در عوض به خانواده‌های زندانیان تسهیلاتی اهدا می‌شود و بخشی از فروش به آنها تعلق می‌گیرد. 

ماکت‌ها هم در اینجا خودنمایی می‌کنند

یکی از غرفه‌هایی که در کنار هنرهای چرم دوزی، سوزن‌دوزی، معرق‌کاری، منبت و ... در اینجا جالب توجه است، ساخت ماکت با چوب است.

آنچه در این غرفه دیده می‌شود ماکت عمارت عالی‌قاپو در دو سایز بزرگ و کوچک، سی و سه پل و سر در مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان است. این کارها برای برند صدنا (صنایع دستی نوین ایران) است که از اصفهان به اینجا آمده‌اند. 

صاحب‌امتیاز برند صدنا درباره قیمت‌های این آثار به میراث‌آریا می‌گوید: حاشیه سودمان را پایین آوردیم تا مردم توان بیشتری در خرید داشته باشند. 

او همچنین با اشاره به کارهای آینده این برند گفت: ماکت حافظیه و میدان آزادی از جمله کارهایی است که در دست ساخت است و بزودی در بازار عرضه خواهد شد. 

سیاه‌چادرهایی که اغلب شلوغ هستند

کنار سالن ۸ و ۹ در فضای باز خیابانی که سربالایی است چندین چادر دیده می‌شود. در این سیاه‌چادرها محصولات متنوعی از جمله خوراک و پوشاک چیده شده و اغلب مردم برای رفع خستگی به اینجا آمده و بیشتر از خوراکی‌ها خریداری می‌کنند. 

کمی آنطرف‌تر چند محصول صنایع‌دستی و آش و غذا، سمبوسه، آب میوه و ... هم در اینجا دیده می‌شود که اتفاقا طرفداران زیادی هم دارد.

سهم چشمگیر زندانیان در تولید صنایع‌دستی/ صدایی که شما را به مشهدالرضا(ع) می‌برد

معرق چوب همدان بخشیان

بانوی کارآفرینی که کار معرق انجام می‌دهد، ۵۰ نفر نیرو دارد و ۱۵ سال است به این هنر اشتغال دارد. به گفته او آینه و استندهای تولیدی‌شان از پرفروش‌ترین محصولات این برند است. 

این برند همچنین کارهای بزرگتری چون طراحی و مرمت میز و صندلی نیز انجام می‌دهد. 

ای حرمت ملجا درماندگان 

صدای مرحوم محمدعلی کریم‌خانی و نوای «ای‌حرمت ملجا درماندگان» دل هر زائری به مشهدالرضا پر می‌دهد. وقتی رد صدا را دنبال می‌کنید به غرفه‌ای با رنگ آبی و سفید می‌رسید که غرفه محصولات رضوی است. 

آستان قدس رضوی با عرضه محصولات فرهنگی و هنری در این نمایشگاه شرکت کرده است. 

منبت ملایر و هنر پیکرتراشی در میانه سالن

یکی از غرفه‌هایی که دقیقا در میانه سالن ۸ و ۹ قرار دارد، غرفه استان ملایر است که اتفاقا افراد زیادی را دور خود جمع کرده است. 

نشانه این غرفه هم مردی با موهای بلند است که با پیشبندی آبی بین شلوغی این سالن و در خلوت خود مشغول منبت‌کاری روی تنه یک درخت است. او آنقدر با دقت و ظرافت کار خود را انجام می‌دهد که هر فردی از کنارش عبور کند توجهش جلب می‌شود. 

شهرستان ملایر در ۶ رشته هنری منبت، منبت مبلمان، پیکر تراشی، مرواربافی، قلم زنی روی مس، ساخت سازهای سنتی همچون تار و قالی دستباف با حضور ۱۲ هنرمند برجسته در نمایشگاه ملی صنایع دستی تهران حضور دارد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403082601806
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha