میراثآریا: هوا سرد است، حیات وحش برای تأمین علوفه و غذای خود مجبورند به حاشیه مناطق مسکونی، مزارع کشاورزی و باغات بیایند، برای حراست از امانت نسلهای آینده بیش از پیش به کمک مردم ضروری است.
از نخستین بارش برف در قلههای دنا چند روزی میگذرد و احتمال یخ زدن مراتع و روان آبها بیشتر میشود وحوش مجبورند برای ادامه زندگی به سوی پایین دست و دامنههای دنا در حومه روستاها حرکت کنند و حالا وظیفه ملی و همگانی ایجاب میکند از گونههای جانوری دنای سترگ و سایر مناطق حفاظت شده استان از جمله خاییز، دیل و سرخ در کهگیلویه و گچساران نیز نگهداری شود.
رشتهکوه دنا بلندترین و بزرگترین چینخوردگی رشتهکوه بزرگ زاگرس محسوب میشود و دارای خط الراسی به طول تقریبی ۹۰ کیلومتر و با دارا بودن ۵۲ قله بالای چهار هزار متر دارای یکی از بیشترین مجموعه قلههای مرتفع در ایران است به طوری که قله قاش مستان و یا بیژن سه، با ارتفاع چهار هزار و ۴۵۹ متر بلندترین قله رشته کوههای دناست.
کوه خامی نیز که با سه هزار و ۲۰۰ متر ارتفاع از دیگر بلندیهای رشته کوه زاگرس است که در جنوب کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد هم با وجود ۱۰ قله بیش از سه هزار متری روزهای سختی را برای حیات وحش این زیستگاه ایجاد کرده است.
آنطور که ادارهکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گزارش داده هوای سه شهر سردسیری یاسوج، سیسخت و مارگون در روزهای اخیر زیر صفر ثبت شده، واضح است که وقتی در شهرها دما به زیر صفر برسد ارتفاعات سردتر میشود که این امر لزوم کمک به حیوانات گرسنه را بیشتر میکند.
پوشیده شدن زمین از برف در آذرماه و زمستان تأمین غذا به ویژه برای کل و بزهای ساکن در زیستگاههای حیات وحش کهگیلویه وبویراحمد را سخت کرده و همین امر باعث پناه آوردن آنان به کوهپایهها میشود و این مسئله وظیفه ساکنان این مناطق را سنگین میکند.
البته پناه دادن به حیات وحش گرسنه تنها محدود به ساکنان کوهپایهها در استان کهگیلویه وبویراحمد نیست بلکه کمک اصولی به وحوشی که در مناطق شهری به واحدهای مسکونی پناه میآورند روی دیگری از این وظیفه اخلاقی است.
هموطنان زیادی تاکنون با گنجشکان گرسنهای که به بالکن خانهها پناه آوردهاند برخورد کردهاند که برای سیر کردن آنان پسماند غذای پخته خود را جلوی آنان میگذارند و پرندگان گرسنه هم از آن غذا میخورند غافل از اینکه ممکن است خوراندن غذاهای پخته به حیات وحش آنان را بیمار کند.
پناه حیات وحش باشیم
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد میگوید: بارش برف و در پی آن برودت هوا موجب شده حیات وحش برای تأمین علوفه به حاشیه مناطق مسکونی نزدیک شوند که این موضوع ضرورت حفاظت از مهمانان ناخوانده را بیشتر میکند.
عبدال دیانتی نسب میافزاید: اگرچه سبزپوشان یگان حفاظت محیط زیست برای صیانت از حیوانات و پرندگان سرما و گرما نمیشناسند اما مشارکت جوامع محلی در این خصوص کارساز است.
او تأکید میکند: در روزهای سرد سال گونههای مختلف حیات وحش برای تأمین علوفه و غذای مورد نیاز خود مجبورند به حاشیه مناطق مسکونی، مزارع کشاورزی و باغستانها بیایند که این موضوع حمایت اهالی ساکن ۵۷ روستا و ۲ شهر که در کوهپایههای کهگیلویه و بویراحمد زندگی میکند را میطلبد.
شهرهای پاتاوه و سی سخت و روستاهای دشت رز، خرسان، خونگاه، میمند، آب سیاه، سادات آباد و نورآباد از جمله مناطقی از کهگیلویه و بویراحمد هستند که در نزدیکی زیستگاههای حیات وحش روزگار میگذرانند که این روستاها در نزدیکی مناطق حفاظت شده دنا، خامی، خائیز و سرخ قرار دارند.
منطقه حفاظت شده دنا با ۴۰ روستا بیشترین جوامع محلی نزدیک به مناطق حفاظت شده کهگیلویه و بویراحمد را به خود اختصاص داده و شهرهای سی سخت و پاتاوه در نزدیکی ذخیره گاه زیست کره دنا قرار دارند.
او از همسایههای زیستگاههای حیات وحش استان خواست در صورت مشاهده حیوانات گرسنه در مناطقی مسکونی یا باغهایشان بدون آسیب رساندن به آنان موضوع را به سامانه ۱۵۴۰ گزارش کنند تا نزدیکترین محیطبانان با حضور در مناطق اقدامهای لازم را انجام دهند.
دیانتی نسب با اشاره به اینکه سودجویان متخلف ممکن است از فرصت حضور حیات وحش در نزدیکی مناطق مسکونی برای شکار استفاده کنند از شهروندان خواست مشاهدات خود در این خصوص را به صورت تلفنی با اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گزارش کنند.
او ابراز امیدواری میکند: خودداری از رهاسازی زبالهها از دیگر مواردی است که اگرچه توجه به آن در همه نقاط ضرورت دارد اما در مناطق نزدیک زیستگاههای حیات وحش به علت احتمال مصرف آنان و بیماری حیات وحش از حساسیت بیشتری برخوردار است.
تأمین علوفه دستی
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد میگوید: به منظور کاهش ورود جانوران به مناطق مسکونی استان در ارتفاعات برفگیر هر ساله علوفه دستی از سوی محیطبانان توزیع میشود که امسال هم علوفه در زمان مورد نیاز توزیع میشود.
دیانتی نسب با اشاره به اینکه این اقدام در زمان بارش برفهای سنگین زمستانی انجام میشود، تأکید میکند: توزیع علوفه در مسیرهای عبور حیات وحش انجام میشوند و محیطبانان در محل کمین میکنند تا هنگام تعلیف شکارچیان فرصت طلب به جانوران آسیب نرسانند.
او با اشاره به اینکه زندگی بشر در کره زمین به حیات وحش و منابع مبتنی بر تنوع زیستی متکی است تا همه نیازهای انسانها از جمله غذا، سوخت، دارو، پوشاک، مسکن را تأمین کند، میگوید: مراقبت از همه گونههای حیات وحش ضرورت دارد. هم اکنون تنها ۸۳ نفر محیطبانان در ۳۱۲ هزار هکتار منطقه تحت مدیریت محیط زیست به صورت شبانه روزی کار محافظت از حیات وحش را انجام میدهند اما با توجه به برودت هوا و پایین آمدن حیات وحش از ارتفاعات خطر در کمین آنهاست. در شرایط خاص یخبندان شهروندان تنها مواد خام مانند دانههای گندم و برنج به حیات وحش بدهند.
نگاهی به زیستگاههای حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد
گونههای مختلف حیات وحش در هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار و پنج منطقه شکار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش روزگار میگذرانند.
براساس آمار موجود ۳۲۴ گونه جانوری مهره دار در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۲۲۷ گونه از این تعداد شامل انواع پرندگان است.
کهگیلویه با بیش از ۱۶ کیلومتر مربع وسعت و در اختیار داشتن یک درصد خاک از کشور ۱۸ درصد گونههای جانوری کشور را در خود جای داده است.
انتهای پیام/
نظر شما