محمد محسنی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان در یاداشتی نوشت: جزیره هرمز، نگینی در خلیج فارس، با خاک سرخ منحصربهفرد و طبیعت بکر خود، یکی از شاخصترین جاذبههای طبیعی و زمینشناسی ایران بهشمار میآید. این خاک نهتنها از منظر زیباییشناختی، بلکه به لحاظ علمی، فرهنگی و گردشگری نیز اهمیت بالایی دارد. اما متأسفانه برداشتهای غیرقانونی و غیرمسئولانه خاک توسط برخی گردشگران و مسافران، زنگ خطری جدی برای آینده این میراث طبیعی به صدا درآورده است؛ مسئلهای که واکنش فعالان اعم از نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، ائمه جمعه و جماعات، دوستداران محیط زیست و طبیعت و … را در پی داشته و به یکی از دغدغههای اصلی در حوزه حفاظت از محیطزیست استان هرمزگان تبدیل شده است.
لازم میدانم از تمامی دلسوزان، فعالان رسانهای، فرهنگی و مردم شریف جزیره هرمز که دغدغه حفظ میراث طبیعی این منطقه را دارند، صمیمانه تشکر کنم. این موضوع، همسویی خوبی میان مردم، رسانهها و میراثفرهنگی شکل گرفته و این اشتراک نظر میتواند زمینهساز اقدامات مؤثرتر باشد. واقعیت این است که هر صنعت و هر حوزهای به تنهایی متولی واحد ندارد؛ گردشگری نیز از این قاعده مستثنی نیست و تمامی دستگاهها و ارگانها در زنجیره خدماترسانی به گردشگران نقش دارند و لازم است همافزایی میان آنها شکل بگیرد.
حفظ و نظارت بر منابع طبیعی از قبیل رویشگاهها، خاک، زمین و امثالهم که به عنوان انفال تلقی میشود و در زمره آثار ثبتی ما قرار نمیگیرد، مسئولیت و تکلیف قانونی در قبال آن نداریم ولی یک ظرفیت و جاذبه غیر ثبتی گردشگری است و گردشگران را به سمت خود جلب میکند و ما خود را متعهد به اطلاعرسانی، آگاهسازی و فرهنگسازی میدانیم و از تمام ظرفیتهای موجود برای حفاظت از این میراث طبیعی استفاده خواهیم کرد.
در همین راستا، با حمایت وزیر میراث فرهنگی و اعتبار لازمی که اختصاص داده شد، در حوزه هشدار و تذکر، بنرهایی مبنی بر ممنوعیت برداشت خاک، هشدار و اطلاعرسانی و ... در محدوده و قلمرو جزیره هرمز در ایام نوروز نصب شد. همچنین سال گذشته، در خصوص برداشت خاک جزیره هرمز با ادارات و ارگانها از جمله دادستان محترم وقت، اعلام و مکاتبه رسمی انجام شده است که این اقدام صرفاً بر مبنای اهمیت گردشگری منطقه و نه بهدلیل داشتن تکلیف قانونی یا صراحت مأموریتی انجام شده است.
همچنین سال گذشته، با سایر مسئولان نیز مکاتبه شده تا از ظرفیت قانونی و اجرایی آنها برای محدودسازی این روند استفاده شود، مکاتبات موجود است و در صورت نیاز، تمام مکاتبات و اسناد و مدارک منتشر و در اختیار متولیان بالادستی قرار خواهد گرفت.
بر اساس نگاه محیط زیستی وزیر میراث فرهنگی، پویش نوزیستی مقاصد گردشگری در جزیره هرمز به عنوان پایلوت با حضور دبیر کمیته ملی طبیعتگردی و گردشگری سبز کشور و فعالان گردشگری برگزار شد. همچنین استاندار هرمزگان در ستاد خدمات سفر استان به گردشگری بر پایه و محور محیط زیست و صیانت و حفاظت از آن تاکید کرد که بر همین اساس آخرین هفته اسفندماه پویش سین هشتم پاکسازی سواحل استان در بندرعباس و شهرهای ساحلی استان برگزار شد.
این اقدامات، صرفاً برنامههایی نمادین نبودهاند، بلکه بخشی از یک رویکرد راهبردی برای فرهنگسازی و نهادینهسازی حفاظت از محیطزیست در زمینه گردشگری بهشمار میآیند و ما تلاش کردیم با جلب مشارکت مردمی، فعالان گردشگری، سازمانهای مردمنهاد و نهادهای اجرایی، این پیام را بهصورت گسترده منتشر کنیم که توسعه گردشگری بدون توجه به ظرفیتهای طبیعی و زیستمحیطی، نهتنها پایدار نخواهد بود، بلکه منجر به تخریب سرمایههای ارزشمند ملی خواهد شد.
این اقدامات، آغاز یک مسیر است. در سال جاری نیز با برنامهریزی دقیقتری در حوزه آموزش، اطلاعرسانی و تقویت زیرساختها تلاش خواهیم کرد تا از ورود آسیبهای بیشتر به منابع طبیعی جزیره هرمز جلوگیری کنیم و با همکاری دیگر دستگاهها، راهکارهای بازدارنده و اجرایی مؤثرتری را در دستور کار قرار دهیم.
انتهای پیام/
نظر شما