میراثآریا: استاندار خراسان جنوبی با اشاره به تفاوتهای محسوس نوروز امسال نسبت به سالهای گذشته اظهار داشت: امسال تفاوتهای خاصی در خدماترسانی و برنامهریزی برای نوروز در خراسان جنوبی ایجاد شده و این تفاوتها به دلیل تدابیر خاصی است که در این ایام اتخاذ کردهایم و امسال برای ستاد خدمات سفر از دو ماه پیش شروع کردیم و محوریت اقدامات ما بهویژه بر ایام نوروز متمرکز بود.
رئیس ستاد خدمات سفرهای نوروزی خراسان جنوبی در این خصوص گفت: واقعاً خوشحالیم که توانستیم به لطف همکاری و همدلی بین دستگاههای مختلف استان، نزدیک به ۴۰ درصد کاهش فوتیها را تجربه کنیم. این نتیجه کار گروهی و تلاش کمیتههای ۱۲گانه خدمات سفر است که هرکدام در حوزه خود نقش مهمی ایفا کردند.
هاشمی ادامه داد: امسال برای اولین بار، زمانی که در دورترین نقاط روستایی و مرزی استان بودیم، شاهد قدردانی مردم از خدمات ارائه شده بودیم. برخی از شهروندان مرزی به من پیام فرستادند که از خدمات ویژهای که به آنها ارائه شد، راضی هستند. ما باید خدمات را از نقاط مختلف استان شروع کنیم، حتی اگر در دورترین نقاط باشند.
استفاده از سامانه پیامکی برای خوشآمدگویی به مسافران
استاندار خراسان جنوبی گفت: یکی از ابتکارات جدید امسال، راهاندازی سامانه پیامکی برای خوشآمدگویی به مسافران بود، ما برای هر کسی که وارد استان میشد، یک پیامک خوشآمدگویی ارسال میکردیم. این اقدام باعث شد مسافران احساس کنند که خراسان جنوبی بهطور ویژه به آنها خوشآمد میگوید و آماده خدمترسانی است.
او افزود: در پی دغدغههای ناشی از آسیبدیدگی برخی از مسافران، ما برای خانوادههایی که فرزند یا یکی از اعضای خانوادهشان در بیمارستان بستری بود، فضاهایی برای استراحت ایجاد کردیم تا آنها بتوانند در کنار بیمار خود استراحت کنند و از وضعیت بهتری برخوردار باشند.
نمایشگاههای اقتصادی و معرفی پتانسیلهای استان
استاندار خراسان جنوبی از برپایی نمایشگاههای صنایعدستی در نقاط مختلف استان خبر داد که هدف آنها معرفی پتانسیلهای اقتصادی و تولیدی استان بود.
به گفته او در ۲۶ نقطه استان نمایشگاههایی برگزار کردیم که این نمایشگاهها به معرفی صنایعدستی، تولیدات محلی و ظرفیتهای اقتصادی استان پرداختند. این اقدام نه تنها باعث معرفی بیشتر توانمندیهای استان شد، بلکه باعث جذب گردشگر و مسافر به استان نیز شد.
همکاری دستگاههای مختلف در خدماترسانی/ تأمین کالاهای مورد نیاز در ایام عید و رمضان
هاشمی به همکاری خوب دستگاههای مختلف استان در اجرای این برنامهها اشاره و تصریح کرد: بیش از ۲۴۰ غرفه در این نمایشگاهها توسط شهرداریها، فرمانداران و دیگر ارگانها برپا شد. همچنین دستگاههایی مانند هلال احمر، پلیس، اورژانس، آتشنشانی و آموزش و پرورش در خدماترسانی به مسافران نقش داشتند. این همکاریها باعث شد که خدمات به شکل یکپارچه و مؤثر ارائه شود.
استاندار خراسان جنوبی همچنین از تأمین کالاهای مورد نیاز برای ایام نوروز و ماه رمضان خبر داد و افزود: ما به مردم قول دادیم که کالاهای مورد نیاز در این ایام به اندازه کافی تأمین شده است و هیچ کمبودی وجود ندارد. البته نظارتها نیز بهطور مستمر انجام شد تا هیچ مشکلی در تأمین کالاها ایجاد نشود.
هاشمی از تمام دستگاههای اجرایی، مردم و رسانهها تشکر کرد و بر تداوم این همکاریها برای سالهای آینده تأکید کرد و گفت: کارهای زیادی انجام شده، اما همچنان باید تلاش کنیم تا وضعیت استان را بهبود بخشیم. امیدوارم در آینده شاهد اتفاقات بهتری در حوزه خدماترسانی و مدیریت منابع باشیم.
برپایی نمایشگاههای صنایعدستی در نوروزگاههای خراسان جنوبی
سید احمد برآبادی، سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی نیز آن چه ستاد سفر استان در نوروز ۱۴۰۴ یعنی از ۲۵ اسفند سال گذشته تا ۱۵ فردوین ماه جاری سرلوحه کارش قرار داد و اولین و مهمترین آن به موضوع و پویش «نه به تصادف» برمی گشت.
او افزود: اولین گام هم در برای اجرایی شدن عملی «پویش نه به تصادف» برپایی نمایشگاههای صنایعدستی در نوروزگاههای خراسان جنوبی بود. هر چند سالهای قبل نیز نمایشگاههای صنایعدستی در نوروزگاههای شهرستانهای ۱۲گانه خراسان جنوبی برپا میشد اما در نوروز ۱۴۰۴ با نوروز گذشته تفاوت خاص و ویژه داشت.
برآبادی با بیان اینکه این تفاوت نیز به دستور، استاندار خراسان جنوبی عملی و اجرایی شد، گفت: برپایی نمایشگاهها و سیاه چادرهای عشایری علاوه بر درون شهر در مسیرهای ورودی به هریک از شهرهای استان برپا شد.
راز کاهش تصدفات در سیاه چادرهای عشایری
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی متذکر شد که برپایی غرفه در شهرهای مختلف خراسان جنوبی بر عهده شهرداریها بود اما چیدمان و مدیریت را میراثفرهنگی استان برعهده داشت که با برپایی نمایشگاههای صنایعدستی در خروجی شهرها و نزدیکی مقاصد عبور و مرور مسافران نوروزی برای این بود که مسافران توقفی در مسیر داشته باشند تا هم رفع خستگی شود و هم برای ادامه سفر نفسی تازه کنند موضوع دیگری که با برپایی سیاه چادرها و نمایشگاههای صنایعدستی دنبال میشد این بود مسافران و گردشگران با فرهنگ روستایی و عشایری، جاذبههای گردشگری و تولیدات صنایعدستی خراسان جنوبی آشنا میشدند.
اقدام دیگری که او در قالب پویش نه تصادف از آن سخن به میان میآورد پیامک خوش آمد گویی برای مسافران بود که برای اولین بار در کشور با همکاری شرکت مخابرات برای مسافران و گردشگرانی که وارد حوزه استحفاظی خراسان جنوبی میشدند ارسال میشد که همراه با این پیامک لینکی وجود داشت که مسافران و گردشگران از طریق این لینک وارد درگاهی با عنوان خدمات سفر میشدند که همه نیازها و جاذبههای گردشگری استان در اختیارشان قرار میگرفت که سرنشینان خودرو ترغیب میشدند از جاذبههای گردشگری خراسان جنوبی بازدید کنند و این بازدید در رفع خستگی رانندگان و کاهش تصادفات بسیار تأثیرگذار بود.
برآبادی تصریح کرد: دیگر اقدامی که برای اولین بار در نوروز ۱۴۰۴ آن هم با به تدبیر و پیشنهاد استاندار خراسان جنوبی اجرایی شد ایجاد همرا سرا برای خانوادههای حادثه دیدگان سوانحی رانندگی بود که به این منظور آموزش و پرورش خراسان جنوبی ۱۴ باب مدرسه نزدیک به ۱۴ بیمارستان شهرستانهای استان را به این منظور اختصاص داد.
به گفته سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی این اقدامات درکنار برنامههایی بود که هر کدام از دستگاههای متولی ستاد خدمات سفر خراسان جنوبی در فهرست برنامههای خویش قرار داده و آن اجرایی کردند به عنوان مثال پلیس بشرویه به صورت خودجوش اقدام به توزیع نوشیدنی قهوه و نسکافه بین مسافران گردشگران نوروزی کرد.
او بیان کرد: در کنار این اقدامات که ستاد سفر خراسان جنوبی در قالب پویش نه به تصادف عملی و اجرایی نمود فعالیتهای بسیار دیگری نیز برای تأمین نیازمندیهای مسافران و گردشگران استان که برخی قبل سال نو و بعضی موارد هم بعد از سال جدید انجام یا ادامه یافت.
برآبادی عنوان کرد: به واسطه تلاقی بهار قرآن و بهار طبیعت و همچنین همزمانی با مراسم شبهای احیا و قدر مراسم تحویل سال نو با حضور استاندار خراسان جنوبی و دیگر مسئولان استانی و محلی در قطب مذهبی خراسان جنوبی امامزاده حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع) طبس بود و شروع بازدیدهای نوروزی استاندار و همراهان او نیز از این شهرستان آغاز شد و علاوه براین در مسجدهای تاریخی خراسان جنوبی مراسم شبهای قدر و احیا برگزار شد.
نمایشگاه قرآنهای خطی برای اولین بار در شرق کشور
او با بیان اینکه یکی از اقدامها که برای اولین بار در خراسان جنوبی انجام شد گشایش نمایشگاه قرآنهای خطی در شرق کشور بود، افزود: این نمایشگاه دو بخش داشت یکی آثار قرآنهای خطی مربوط به خراسان جنوبی بود و دیگری نسخ خطی قرآنی کپی برابر اصلی بود که آستان قدس رضوی به استان منتقل شده بود.
به گفته برآبادی بخش دوم نمایشگاه قرآنهای خطی نیز شامل قدیمیترین و بزرگترین قرآنهای خطی و همچنین نسخ خطی منسوب به حضرت امام رضا (ع) و حضرت علی (ع) قرآن زرنگار و مصحف شریف بود.
پایش میدانی استاندار در نوروز
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی ادامه داد: علاوه بر این ستاد سفرهای نوروزی خراسان جنوبی بازدیدهای با همراهی استاندار و معاونان او از مراکز خدمات سفر در همه نقاط استان داشت که برخیها قبل از آغاز سال و بعضیها بعد از سال نو انجام شد.
او با اشاره به انجام بازدیدهای از مراکز خدمات سفر قبل از سال نو به بازدیدهای استاندار خراسان جنوبی از روستاهای اصفهک طبس و خور خوسف اشاره کرد.
برآبادی با بیان این که استاندار خراسان جنوبی از همه مراکز خدمات سفر همانند هلال احمر، راهداری، پلیس راه، بازارچههای صنایعدستی، چادرهای عشایری و... در همه شهرستان استان بازدید و به همه دست اندرکاران این ستادها خداقوت عرض کرد افزود: معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی نیز قبل از شروع سال نو با همراهی دبیر ستاد سفرهای نوروزی از روستای چنشت سربیشه به عنوان رنگیترین روستای ایران بازدید کرد.
اجرای برنامههای عید در عید
بخش دیگر خدمات سفرهای نوروزی به عید سعید فطر به ویژه روزهای ۱۱ و ۱۲ فرودین ماه که به منطور ایجاد نشاط اجتماعی در جامعه آیینی که به واسطه قرار داشتن در ماه مبارک رمضان امکان اجرای آن نبود به این روزها موکول شد که از جمله آن میتوان به برگزاری مراسم آیینی و بازیهای بومی و محلی در خوسف و روستای گستج فردوس و شهر طبس و دیگر نقاط استان اشاره کرد.
دبیر ستاد خدمات سفرهای نووزی خراسان جنوبی با اشاره به برگزاری مراسم آیینی در باغ و عمارت جهانی اکبریه بیرجند ادامه داد: در این مراسم آیینی نیز مراسم مانند گندم درو، عروس کشان، مجمعه بران و... اجرا شد.
او تصریح کرد: همچنین در روستای کارشک قائن نیز آیین بی بی گردی که هر سال 12 فردوین ماه برگزار می شد امسال خیلی با شکوه تر از سال های قبل به واسطه اطلاع رسانی های انجام شده با حضور استاندار و دیگر مسئولانی استانی و محلی برگزار شد.
برآبادی برگزاری آیین بی بی گردی را امسال با دو هدف یکی جذب گردشکر آیینی و دیگر تکریم بانوان سالمند عنوان کرد و متذکر شد: اکنون این آیین فقط در خراسان جنوبی برگزار می شود و ضرورت دارد تا به سایر نقاط کشور نیز تسری یابد تا 12 فردوین ماه مخصوص بانوان سالمند باشد.
اطلاع رسانی وسیع
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی بخش دیگر ستاد سفر های نوروزی امسال که را دیگر سال متفاوت بود بخش اطلاع رسانی و معرفی جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی بود به این صورت که برای اولین بار صدا و سیمای استان هر شب یک ویژه نامه گردشگری و هر شب یک برنامه زنده در رابطه با ستاد خدمات سفر داشت. علاوه براین صدا و سیمای خراسان جنوبی با 4 استان همجوار استان نیز برنامه های برای معرفی جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی اجرا کرد.
او ادامه داد: امسال خانه مطبوعات خراسان جنوبی همکاری خوبی با ستاد خدمات سفر های نوروزی استان داشت که علاوه بر درج و انتشار خبرهای ستاد خدمات سفر یک تور نیم روزه برای خبرنگاران از جاذبه های تاریخی و گردشگری خراسان جنوبی برگزار کرد.
به گفته برآبادی همچنین به منظور تبلیغ و اطلاع رسانی در حوزه گردشگری خارجی نیز در 2 نوبت دانشجویان خارجی دانشگاه بیرجند در قالب تور گردشگری از جاذبه های تاریخی و گردشگری استان بازدید کردند که با برگزاری این تورها هرکدام از این دانشجویان سفیرانی در کشور خویش برای معرفی جاذبه ها تاریخی و گردشگری خراسان جنوبی خواهند بود.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی بیان داشت: اقدام دیگری که انجام شد این بود که با همکاری دفتر وزارت امور خارجه در خراسان جنوبی فایل های معرفی جاذبه های تاریخی و گردشگری استان با زیر نویس و ترجمه فارسی، انگلیسی، عرب و چینی در اختیار سفرای خارجی قرار گرفت که بسیار در تبلیغ و اطلاع رسانی تاثیر گذار است.
نوروزی متفاوت در خراسان جنوبی
احمد کاشانی، رئیس انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی هم گفت: نوروز ۱۴۰۴ در این استان بهطور چشمگیری متفاوت و پررنگتر از سالهای گذشته برگزار شد.
به گفته او این تغییرات عمده و محسوس، بهویژه از دیدگاه فعالان بخش خصوصی و با همکاری بخشهای مختلف دولتی، نتیجه بخش بودن برنامهها و اقدامات جدید بود که در راستای جذب بیشتر گردشگران و افزایش مدتزمان ماندگاری آنها در استان انجام گرفت.
رئیس انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی با بیان این که حجم گردشگران در نوروز ۱۴۰۴ نسبت به سالهای گذشته رشد چشمگیری داشت افزود: این گردشگران عمدتاً به دو دسته تقسیم میشدند؛ دسته اول، مسافرانی بودند که بهعنوان مسافر عبوری از خراسان جنوبی گذر میکردند و دسته دوم، گردشگرانی بودند که خراسان جنوبی را بهعنوان مقصد سفر خود انتخاب کرده بودند. در این میان، یکی از اهداف اصلی، افزایش مدتزمان ماندگاری مسافران در استان بود.
او ادامه داد: برای تحقق این هدف، اقدامات متعددی در نظر گرفته شد که یکی از مهمترین آنها برپایی ۵۲ سیاهچادر در ورودی شهرها و روستاهای استان بود. این سیاهچادرها بهعنوان مکانهایی برای استراحت مسافران عبوری و معرفی صنایعدستی و جاذبههای گردشگری استان، نقش مؤثری در جذب و نگهداشتن مسافران داشتند، این اقدام، در کنار سایر برنامههای فرهنگی و گردشگری، از جمله برگزاری نمایشگاههای صنایعدستی، بهطور مؤثر باعث شد تا مسافران نهتنها از خدمات محلی استفاده کنند، بلکه با جاذبههای گردشگری استان آشنا شوند و در برخی موارد، تصمیم به ماندن در استان یا حتی بازدید از دیگر نقاط استان گرفتند.
کاشانی در ادامه به همکاریهای ویژه میان ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، صدا و سیما و سایر نهادها اشاره و تصریح کرد: یکی از نقاط برجسته این نوروز، ایجاد تفاهمنامههای مشترک میان این نهادها بود که موجب تولید و پخش برنامههای متعدد تلویزیونی و رادیویی شد.
به گفته او بهویژه، برنامه «بهارانه» که از ۲۶ اسفند تا ۱۶ فروردین از شبکه سیمای خاوران بهطور زنده پخش میشد، نقشی کلیدی در معرفی جاذبههای گردشگری استان و فرهنگسازی برای مسافران داشت. این برنامه، علاوه بر معرفی جاذبههای گردشگری، به مسافران اطلاعات ضروری در مورد ایمنی سفر، ترافیک و بهداشت ارائه میکرد.
رئیس انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی یادآور شد: در کنار معرفی جاذبههای طبیعی و تاریخی، احیای آیینهای کهن نوروزی همچون «کوزهشکنی» و «بیبیگردی» نقش مهمی در بازنمایی فرهنگ غنی مردم استان ایفا کرد. این آیینها که ریشه در سنتها و فرهنگ مردم خراسان جنوبی دارند، امسال با حمایت ادارهکل میراثفرهنگی احیا شدند و از طریق رسانهها به نمایش گذاشته شدند.
کاشانی در پایان تأکید کرد: نوروز ۱۴۰۴ در خراسان جنوبی نه تنها با افزایش تعداد گردشگران، بلکه با هماهنگی و همکاری بین بخشهای دولتی، خصوصی و سازمانهای مردمنهاد به موفقیت چشمگیری رسید، این همکاریها و اقدامات مؤثر در حوزه گردشگری، میتواند الگویی برای سالهای آینده باشد تا استان به مقصدی جذابتر برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود.
انتهای پیام/
نظر شما