به گزارش میراثآریا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی یعقوبعلی نظری امروز چهارشنبه پنجم بهمن ماه 1401 در جلسه انجمن میراث فرهنگی استان افزود: پیوستگی آثار تاریخی استان در کشورهای منطقه را هم باید مورد توجه قرار دهیم تا در ارتباط با هم به یک معنی و مفهوم منسجم دست پیدا کنیم.
او ادامه داد: با توجه به وجود بارگاه منور رضوی در مشهد مقدس، بسیاری از آثار تاریخی نیز در ارتباط با حرم مطهر شکل گرفته است که باید به این موضوع توجه ویژه ای شود.
استاندار خراسان رضوی بیان کرد: برگزاری جلسات و نشست ها باید به هماهنگی و رفع تداخل دستگاه ها از طریق طرح مسائل و مشکلات مربوطه منجر شود، به همین دلیل باید از تمام ظرفیت های موجود در این راستا بهره برد.
اهمیت به پژوهش در حوزه آثار تاریخی
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی نیز گفت: مهمترین مولفه، نگاه و رویکرد ما به موضوع میراث فرهنگی است، زیرا این آثار را یک سرمایه ملی و معنوی می دانیم و به عبارتی حلقه وصل از گذشته به آینده هستند.
حجتالاسلام و المسلمین حجت گنابادی نژاد افزود: از سوی دیگر افق نگاه ما به تمدن نوین اسلامی است و باید نسبت میراث فرهنگی را با تمدن نوین اسلامی مورد سنجش قرار دهیم. بر همین اساس باید ارزشهای تاریخی و نسبت آن را برای مردم بیان کنیم تا با استفاده از ظرفیتهای مردمی برای حفاظت از آثار تاریخی اقدام شود.
او بیان کرد: آثار تاریخی باید مکمل کننده و ارتقا دهنده هویت ملی، دینی و انقلابی ما باشند، باید شناخت مردم از آثار فرهنگی و تاریخی افزایش یابد و بر همین اساس باید رویکرد در خصوص موضوع میراث به جای سلبی و بازدارندگی، ترویجی و ایجابی باشد.
معاون استاندار خراسان رضوی اضافه کرد: برای شناسایی، حفاظت و معرفی آثار تاریخی نیاز به کار پژوهشی است و با توجه به ظرفیت بزرگی که در دانشگاه های استان وجود دارد باید غفلت های گذشته جبران شود.
حجت الاسلام گنابادی نژاد اظهار کرد: امتداد برخی از آثار تاریخی در کشورهای منطقه وجود دارد و باید در تعاملات بین المللی به این موضوع توجه ویژهای شود.
همچنین در این جلسه سدجواد موسوی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی با اشاره به قانون تشکیل انجمنهای میراثفرهنگی اشاره کرد و گفت: بنای بازه هور نخستین اثر از خراسان است که سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
او افزود: تاکنون 1964 اثر تاریخی، فرهنگی، محوطه، تپه، اثر طبیعی و ناملموس از خراسان رضوی در فهرست میراث فرهنگی ملی ایران ثبت شده است.
موسوی با بیان اینکه نخستین انجمن میراثفرهنگی ایران در سال 1325 در نیشابور تشکیل شده است، گفت: در راستای اجرای قانون تاسیس انجمن میراثفرهنگی در روستاها، بخشها و شهرستانهای استان تاکنون از 33 شهرستان خراسان رضوی در 21 شهرستان انجمن میراثفرهنگی شهرستان تشکیل شده است.
او درباره اقدامات پژوهشی مرتبط با امام رضا(ع) اظهار کرد: مسیر هجرت امام رضا(ع) از مدینه تا مرو مورد پژوهش قرار گرفته است و چندین همایش علمی و پژوهشی با عنوان جاده ولایت برگزار شده است.
موسوی گفت: همچنین در این مسیر رویدادهایی تعریف شده که برنامههایی به صورت ویژه در نیشابور هر ساله برگزار میشود.
هم چنین احسان زهرهوندی سرپرست معاونت میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در این جلسه یادآور شد: با وجود این که استان 1963 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد اما 23 میلیارد تومان اعتبار برای آنها اختصاص یافته است.
همچنین مهدی علیپور محمدیه مسئول انجمنهای میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در این جلسه گفت: تعداد 1156 روستای استان شرایط تشکیل انجمن میراثفرهنگی را دارند که تاکنون در 562 روستا این انجمن تشکیل شده است.
او ادامه داد: در حال حاضر تعداد 3 هزار و 55 نفر در انجمنهای میراثفرهنگی استان عضویت دارند که 2 هزار و 750 نفر مرد و 305 نفر زن هستند، البته در روستای توزندهجان شهرستان فیروزه تمامی اعضای انجمن را زنان تشکیل داده و برنامههای فرهنگی بسیار خوبی را نیز با محوریت خانواده اجرا میکنند.
علیپور محمدیه با اشاره نقش انجمنهای میراث فرهنگی در حفاظت از آثار تاریخی اظهار کرد: با همکاری اعضای انجمنها تعداد هزار و 745 قلم شی تاریخی و فرهنگی کشف شده و از 52 مورد حفاری غیر مجاز جلوگیری شده است.
او گفت: همچنین 10 مورد پیشگیری از تخریب آثار تاریخی، 167 مورد پیشگیری از حفاری غیرمجاز، و کشف 27 دستگاه فلزیاب و دستگیری 158 نفر حفار غیر مجاز از دیگر همکاریهای اعضای انجمن میراث فرهنگی بوده است.
مسئول انجمنهای میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی یادآور شد: با همکاری انجمنهای میراث فرهنگی 30 درصد بازدیدهای مراقبتی افزایش یافته که موجب کاهش 10 درصدی جرائم در این حوزه شده است.
همچنین سرهنگ محمدعلی مدیر فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی خراسان رضوی به نقش انجمنهای میراثفرهنگی در حفظ و نگهداری آثار تاریخی و فرهنگی اشاره کرد و گفت: انجمنها بازوی توانمندی در حفظ و حراست از آثار تاریخی هستند و تاکنون نقش بسیار موثری داشتهاند.
او تاکید کرد: باید مسئولان در شهرستانها نسبت به اهمیت و ضرورت حفظ آثار تاریخی و قوانین مرتبط با آثار تاریخی آشنایی کامل داشته باشند، برخی مسئولان در شهرستانها نسبت به قوانین و اهمیت میراثفرهنگی بیاطلاع هستند.
موسی الرضا حاجی بگلو سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد نیز مشهد در این جلسه گفت: شورای اسلامی شهر مشهد حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی را جزو وظایف خود میداند و آمادگی داریم در راستای قوانین حفاظت از میراثفرهنگی ابنیه تاریخی شهر مشهد را تملک کنیم.
او یادآور شد: شورای اسلامی شهر مشهد در بودجه سال جاری 30 میلیارد تومان اعتبار برای محدوده شهر تاریخی توس در نظر گرفته است.
همچنین جواد اصغری سرپرست شهرداری مشهد در این جلسه اظهار کرد: شهرداری مشهد الزامات میراثفرهنگی در خصوص حرایم آثار تاریخی را رعایت میکند اما برخی آثار تاریخی در زمان صدور مجوز توسط شهرداری در فهرست آثار ملی ثبت نشدهاند که بعد از ثبت دچار چالش میشوند.
او افزود: برخی ساخت و سازها در حریم یا عرصههای تاریخی به صورت غیرقانونی انجام میشود که شهرداری نیز آمادگی دارد با همراهی میراثفرهنگی از این ساخت و سازها جلوگیری کند.
اصغری تصریح کرد: آمادگی داریم برای تعامل با میراثفرهنگی برای حفظ آثار تاریخی و هویتی شهر مشهد همکاری همه جانبهای را داشته باشیم.
انتهای پیام/
انتهای پیام/