میراث آریا: اسکلت نجاتیافته بانوی تپه حصار روایت منحصربهفردی از دفن مردگان در ایران باستان دارد که در حمام حضرت یا پهنه سمنان به نمایش گذاشته شده است. حمام در کنار مسجد جامع سمنان در بافت تاریخی شهر واقع شده است که قدمتش به دوره صفوی و قاجار میرسد و سال ۱۳۵۳ در فهرست آثار ملی ثبت شده و سال ۱۳۷۳ بعد از مرمت به موزه باستانشناسی و مردمشناسی تبدیل شده است.
اما آنچه این حمام صفویقجری را خاص کرده، نمایش اسکلت زنی است که سال ۷۴ از تپه حصار یافت شده و با همه جزئیات به این موزه منتقل شده است. تخمین زده میشود عمر این زن هنگام مرگ بین ۱۸ تا ۲۰ سال بوده باشد.
اسکلت به روش آیین مهر و به پهلو و سمت نور دفن شده است. نزدیک جمجمه، ظرف غذا و نوشیدنی قرار گرفته که در محیط آن استخوانهای شکار پیداشده که روایتگر نوع تغذیه در آن دوره است. در دستان اسکلت انگشتر و دستبندی از جنس مفرغ وجود دارد. روی گردن آن شئی براقی شبیه دندان دیده میشود که گمان میرود بازمانده گردنبند این زن باشد که از سنگآهک ساختهشده است.
شگفتانگیزترین بخش ماجرای این اسکلت به استخوانهای جامانده از جنینی برمیگردد که هنوز در شکم مادر ۴۰۰۰ سالهاش است. بخشی از اجزای اسکلت جنین در کنار اسکلت بزرگتر و پشت لگن آن دیده میشود.
از خشتی که زیر پای اسکلت مادر وجود دارد و شیوه دفن در ایران باستان را نشان میدهد، با قطعیت میگویند، این زن هنگام زایمان جان داده است.
سال ۷۴ وقتی اسکلت در تپه حصار پیدا شد، با خاک و محتویات داخل قبر به موزه منتقل شد، بدون آنکه شئی از آن جدا شود.
اسکلت با همه ضمایمش در تابوتی شیشهای به نمایش گذاشتهشده است که هدف از آن نشان دادن شیوه تدفین در هزاره دوم پیش از میلاد در فلات مرکزی ایران بوده است.
اما در کنار اسکلت که به اعتقاد راهنمای موزه، جزو نادرترینهای جهان به شمار میآید، اشیاء دیگری یافت شده از تپه حصار متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد همچون کاسههای آبریز و سفالهای خاکستری و ظروف مختص به مراسمهای آیینی و همچنین ظروف سفالی بهدستآمده از منطقه خطیر کوه مربوط به هزار اول پیش از میلاد و آثاری یافت شده از دوران اسلامی به همراه زیورآلات سنتی عشایر این منطقه و ابزارهای استعمال دخانیات در هشتی حمام به نمایش گذاشتهشده است.
خود حمام حضرت نیز از نظر معماری و کاشیکاری که به دوره صفوی و قاجار تعلق دارد، مجالی برای دیدن میطلبد.
گزارش: سجاد سعدالدین
انتهای پیام/