محمداحمدی، رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نهاوند در یادداشتی نوشت: نهاوند به عنوان یکی از شهرهای تاریخی کشورمان که سابقه مدنیت آن معرف بخشی از تاریخ کهن ایران زمین شناخته میشود، از دیرباز شاهد آیینهای سنتی و بومی بوده که نمونه آن کلوا پزی است که از لحظه آمادهسازی برای پخت این نان تا مصرف آن، با شادی و شعف همراه است.
یکی از نکات اساسی در سیر تحول شادی در بستر تاریخ فرهنگی ایران، شادی کردن اغلب بر محوریت جمع استوار بوده و بسیاری از آیینهای شادی آفرین همچون عروسی، جشن خرمن و ولیمه حج بر این محوریت برنامهریزی و اجرا می شد.
در این میان مردم نهاوند به عنوان شهری که تاریخ ایران باستان را تجربه کرده و فرهنگ آن بخشی از هویت تاریخی ایران بشمار میرود، همچون دیگر ایرانیان دارای آیینهای سنتی با رویکرد شادی آفرینی است که در طول تاریخ دچار فراز و فرودها و دگرگونیهایی شده است.
یکی از نمونههای بارز اینگونه آیینها که با گذشت تاریخ همچنان در شهرستان نهاوند به ویژه ایام نزدیک عید برگزار میشود، پخت نانی محلی با نام «کلوا» است که دو مولفه شادی آفرینی و اتحاد و همدلی خانواده ها و اقوام را در خود جای داده است.
کلوا نوعی نان شیرینی است که در شهرستان نهاوند از استان همدان پخته میشود. کلوا به عنوان نان شیرینی نهاوند، در سال ۱۳۹۹ هجری شمسی جزو آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. از آنجا که شیرینی آن به اندازه شیرینیهای مرسوم نیست در زمره نان شیرینی قرار میگیرد. کلوای نهاوند یکی از انواع شیرینیهای محلی نهاوند است که طعمی خوشمزه و بویی مطبوع دارد. این شیرینی خوشمزه در تنورهای محلی پخته میشود و هیچگونه مواد شیمیایی و مضر برای پخت آن استفاده نمی شود. کلوای سنتی نهاوند به دلیل بافت نرمی که دارد بسیاری از افراد آن را هم به عنوان عصرانهای مقوی و هم برای صبحانه استفاده میکنند.
در شهر نهاوند، کلوا طبق آداب و رسوم گذشته در اعیاد بزرگ و برای جشن گرفتن آغاز فصل بهار پخته میشود و در میان اعضای خانواده و در میهمانیها پخش میشود.
کلوا ظاهری شبیه به کلوچه دارد اما از نظر عطر و طعم تفاوت بسیاری با کلوچه دارد. مردم شهر نهاوند این شیرینی را هر روزه در وعده غذایی خود دارند. کلوای نهاوند یک سوغاتی خوشمزه است که میتوانید آن را برای دوستان و خانواده خود سفارش دهید و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید. برای پخت آن از آرد، آب، روغن، شکر، زرده تخم مرغ، کنجد و مایه خمیر استفاده میشود و از ترکیب این مواد شیرینی به دست می آید که از خوردن آن سیر نخواهید شد.
تاریخچه دقیقی برای تولید نخستین کلوای خوش عطر ما وجود ندارد. اما حداقل ۲ سده گذشته در حافظه تاریخی سینه به سینه نهاوندی ها برای پخت این شیرینی شادی آفرین وجود دارد. نهاوندیها همه ساله روزهای پایانی نوروز ماه یعنی اسفند را به پخت دسته جمعی کلوای سنتی خود میپردازند. در واقع یک جشن محلی و بهانه ای برای کنار هم بودن و تقسیم عشق و شادی با یکدیگر بوده و است.
انتهای پیام/
نظر شما