به گزارش میراثآریا، مراسم افتتاحیه چهارمین همایش بینالمللی معماری دستکند امروز سهشنبه ۲۲ آبانماه با حضور مسئولان، پژوهشگران، محققان و فعالان این حوزه به همت پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و به میزبانی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان لرستان در شهر خرمآباد برگزار و طی آن ازمجموعه مقالات سومین همایش معماری دستکند رونمایی شد.
مصطفی دهپهلوان رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری که در مراسم افتتاحیه این همایش سخن میگفت با اشاره به مطرح شدن موضوع معماری دستکند، در یکی دو دهه اخیر به همت مهناز اشرفی رئیس پژوهشکده ابنیه و بافتهای تاریخی- فرهنگی پژوهشگاه و پژوهشگران این حوزه گفت: ما امروز با معماری دستکندی مواجه هستیم که در خطر و گمنامی است و به تازگی متوجه این موضوع شدهایم که یک سبک و معماری خاص دیگری نیز به نام معماری دستکند داشتهایم که در گذشته به منظور تدفین، نگهداری دام و طیور، قلعه، دژ، معابد، نیایشگاهها، نیازهای سکونت و ... مورد استفاده قرار میگرفته است.
او با اشاره به شعار تابآوری در برابر مخاطرات، تغییرات اقلیمی و بلایا که شعار ایکوموس و بسیاری از نهادهای بین المللی است، تصریح کرد: تغییرات اقلیمی از گذشته تا به امروز وجود داشته و دارد و در این راستا میراث معماری دستکند نیز امروز همچون بسیاری از مواریث دیگر ایران در خطر نابودی است. متأسفانه ما تا به امروز نتوانستهایم در شأن میراث گرانسنگ ایران انجام وظیفه کنیم. میراثفرهنگی ما به دلیل توسعههای شهری، شرایط اقلیمی، پایین بودن سطح سواد میراثی جامعه به اشکال مختلف در خطر است و ما نتوانستهایم آنها را حفظ کرده و به جامعه ایرانی و جهانی معرفی کنیم. البته در حد توان تلاش میکنیم که آن هم در مقابل این میراث ناچیز است.
رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری با طرح این پرسش که چرا استان لرستان و شهر خرمآباد برای برگزاری این همایش در نظر گرفته شد، عنوان کرد: از زمان شروع مسئولیتام در پژوهشگاه طی سفرهای استانی در جریان بحرانهای موجود در حوزه میراثفرهنگی استانها و شهرستانها قرار گرفتم و بر این باور هستم که خط مقدم حفاظت و صیانت از میراثفرهنگی در استانها و شهرستانهاست و ما باید توجه ویژهای به آنها داشته باشیم. در این راستا به دنبال یک شبکهسازی پژوهشی بین پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، وزارت علوم و استانها هستیم که برخلاف فعالیتهای گسترده هنوز به ثمر ننشسته است.
او گفت: در راستای توجه به استانها در امر حفظ و صیانت از میراثفرهنگی از روسای پژوهشکدههای زیر مجموعه پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری درخواست شد؛ همایشها را در استانها برگزار کنند که در این راستا تا کنون همایش دوسالانه حفاظت و مرمت در شهر تبریز برگزار شد، معماری دستکند در خرم آباد در حال برگزاری است و میراث راه ابریشم در کرمان برگزار خواهد شد، به امید اینکه بتوانیم ارتباط تنگاتنگ و بیشتری با استانها برقرار کنیم. امسال در راستای این هدف سومین جشنواره چند رسانهای میراثفرهنگی نیز در شهر شیراز برگزار شد و قرار است چهارمین جشنواره چند رسانهای میراثفرهنگی نیز در خوزستان برگزار شود. امیدواریم دست به دست هم داده و حلقهای بر میراثفرهنگی ایجاد کنیم تا بتوانیم آن را حفظ و به آیندگان انتقال دهیم.
این باستانشناس، در ادامه با اشاره به بحث نگرشهای میان دانشی و آزمایشگاهی درحوزه معماری دستکند بمنظور حفاظت و درک درست ماهیت این مواریث بهجای مانده که بتواند نگاه درست و عمیقی ایجاد کند، خاطرنشان کرد: به دنبال نوسازی آزمایشگاههای حفاظت و مرمت و ایجاد ارتباطات بینالمللی هستیم. در این راستا پیش از این مهندس ضرغامی و پس از او دکتر صالحی امیری اهتمام ویژه و جدی بر تقویت آزمایشگاههای میراثفرهنگی دارند که در تلاشیم در قالب ایجاد تفاهمنامه با کشورهای خارجی از جمله چین اقداماتی را در این حوزه به انجام برسانیم.
رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، در پایان افزود: در راستای بینالمللی برگزار کردن چهارمین همایش معماری دستکند نیز به منظور اتصال به حلقه معماری دستکند جهانی و بهرهگیری از تجربیات آنها و معرفی معماری دستکند کشور به ایرانیان و جهانیان فعالیتهای خوب و ارزشمندی انجام شد که به تبادل نظرات و تجربیات علمی گسترده در آینده منجر خواهد شد.
نشستهای تخصصی چهارمین همایش بینالمللی معماری دستکند ۲۲ و ۲۳ آبانماه ۱۴۰۳ در حال برگزاری است.
انتهای پیام/
نظر شما