به گزارش میراثآریا، حمید فدایی عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی در این نشست در خصوص آنالیز ملاتها و اندودهای تاریخی در محوطه بیشاپور فارس سخن گفت.
او با اشاره به شناسایی ترکیبات مصالح تاریخی یاد شده در این محوطه افزود: آنالیزهای انجام شده شامل شناساییهای کمی و کیفی به روش پراش سنجی و فلور سانس پرتو ایکس بود که منجر به شناسایی انواع ترکیبات و عناصر ملاتها و اندودها شده است. بر اساس نتایج مهمترین ترکیب شناسایی شده ژیپس و کلسیت بوده که بر این اساس میتوان ملات و اندود را از نوع گچی با مقادیری آهک معرفی کرد.
در ادامه بهنود گوهربین در خصوص فناوری و بازتولید ملات های گچی ملات و کورههای سنتی پخت گچ مطالب خود را ارائه کرد و افزود: ملات های گچی در بسیاری از بناهای تاریخی در جای جای ایران وجود دارند و در خیلی از موارد اشتباها ملات های ساروج گفته می شوند که باید اصلاح شود.
او اظهارکرد: احیای فناوریهای کهن در زمینه حفظ و مرمت بناهای تاریخی میتواند هم سازگار با محیط زیست و بناهای تاریخی باشد و هم فرهنگ استفاده از این فناوریها به نسل های بعدی انتقال یابد.
حبیب مشکین فام کارشناس ارشد مرمت و احیای ابنیه تاریخی و مخترع کاهگل نانو نیز در این نشست در خصوص فناوری تولید کاهگلهای مقاوم و ضد آب سخنرانی و تصریحکرد: در این فناوری، افزودنیهای بکار رفته با ساختار اصلی ملات و شرایط زیست محیطی سازگاری داشته و بر جذابیت کار نیز میافزاید. او افزود: ملات های کاهگلی فناوری شده نسبت به کاهگلهای معمولی دارای ماندگاری بالایی هستند.
در پایان فرامرز رستمی چراتی دبیر نشست و عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی در خصوص بررسی ساختار ترکیبی ملات های سنتی ایران از دیدگاه برهمکنشهای شیمیایی آنها سخنرانی کرد. او گفت: اساسا ملات ها ترکیبات طبیعی هستند که در شرایط محیطی بصورت خام در سطح انرژی پایین قرار دارند اما بشر در طول تاریخ به این فناوری ارزشمند دست پیدا کرد که با اعمال حرارت به ملاتهای غیر فعال و خروج بعضی از ترکیبات فرار از آنها میتواند به ملات های فعال و گیرا دست پیدا کند که دارای مکانیزم شیمیایی فرموله شده و دقیق است. رستمی چراتی تصریحکرد: شناخت برهمکنشهای شیمیایی و رفتار های مولکولی اجزای ترکیبی در زمینه فناوری ملات های سنتی ایرانی و بهبود ساختار آنها از الزامات پرداخت فعالیتها در حوزه است.
انتهای پیام/
نظر شما